10:35 AM Pyszna zupa z soczewicy |
Składniki: • 120g czerwonej soczewicy, masa przed ugotowaniem • cebula – 100g • marchewki – 140g • korzeń pietruszki – 80g • Puszka pomidorów krojonych, bez skóry • przyprawy: sól, pieprz, kmin • oliwa – 20g Zupa z soczewicy przepis - Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę w talarki. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić dodaj warzywa, podsmaż i zalej ok. 1 litrem wrzątku. Gotuj do miękkości. Następnie wsyp soczewicę i gotuj ok. 25 minut aż będzie zupełnie miękka. Po tym czasie dodaj pomidory, czosnek, i ulubione przyprawy. Gotuj kolejne 10 minut. Zupa z soczewicy jest gotowa! Jeżeli chcesz nadać jej wykwintności, zmiksuj całość i podawaj z grzankami bądź pieczywem czosnkowym. Smacznego! |
|
Liczba wszystkich komentarzy: 0 | |